Recettes

Riz frit facile aux œufs

Vous pouvez varier à volonté les légumes de ce plat polyvalent à base de riz et d’œufs. Simple et délicieux, ce mets est prêt en un rien de temps et permet d’utiliser les restes de riz cuit et les légumes que vous avez sous la main.

Portion(s) 4
Préparation 10 min
Cuisson 15 min

Ingrédients

  • 2 c. à table (30 ml) d’huile
  • 1 petit oignon, en dés
  • ½ tasse (125 ml) de carottes, en dés
  • ½ tasse (125 ml) de brocoli, en dés
  • ½ tasse (125 ml) de petits pois frais ou surgelés
  • 2 gousses d’ail, émincées
  • 4 tasses (1 l) de riz cuit, refroidi
  • 4 œufs, légèrement battus
  • 2 c. à table (30 ml) de sauce soya
  • ¼ c. à thé (1,25 ml) de poivre noir
  • Oignons verts ciselés (facultatif)

Préparation

  • Étape 1

    In a large nonstick frying pan or wok, heat the oil over medium-high heat. Add the onion, carrots and broccoli. Cook, stirring frequently, until the vegetables are almost tender, 4 to 6 minutes. Stir in the peas and garlic. Cook for a couple more minutes, stirring often.

  • Étape 2

    Add the rice, breaking up any clumps with a fork. Stir to combine with the vegetables. Cook for 2 to 3 minutes to heat the rice, then push the rice to the side of the pan, creating a well in the center.

  • Étape 3

    Pour the eggs into the well. Cook, stirring the eggs gently, until they are set and scrambled.

  • Étape 4

    Stir the eggs into the rice mixture, breaking up any large pieces of egg. Stir in the soy sauce and pepper. Serve garnished with green onion, if desired.

Valeur nutritive

Par portion
Calories377
Gras13 g
Gras saturés0 g
Gras trans2 g
Glucides52 g
Fibres2 g
Sucres3 g
Protéines13 g
Sodium561 mg